Hit Counters

Charmes en troeven van de Franse Opaalkust

REPORTAGE
Een van de belangrijkste troeven van de Côte d’Opale of de Opaalkust is dat het niet al te ver rijden is en dat ze totaal anders is dan de Nederlandse en Belgische kust. Maar dit stukje Franse kust net over de Belgische grens heeft meerdere troeven: prachtige natuur, gezellige dorpjes en vooral meer rust dan aan de kust in onze Lage Landen.

Zelf was ik er al verschillende keren en steeds ga ik er weer heel graag naartoe.

De Opaalkust ligt aan de Noordzeekust in het noorden van Frankrijk in de regio Nord-Pas-de-Calais en omvat de kuststrook van Bray-Dunes, net over de Belgische grens, tot Berck aan de monding van de Authie. Een bezoek aan deze kust beperkt zich voor de meesten tot een stop aan de twee kapen: Cap Blanc-Nez en Cap Griz-Nez, waar het zicht op de Engelse kust de grootste attractie is. Af en toe neemt men ook de moeite om in Wissant te stoppen, het dorpje tussen beide kapen. Maar deze regio heeft heel veel meer te bieden.

Twee kapen, maar toch verschillend
Persoonlijk vind ik Cap Blanc-Nez de mooiste kaap van de twee. Bovenop de prachtige witte krijtrots op 134 meter boven de zeespiegel heb je een enorm uitzicht over de lange zandstranden en de golven van de zee. Je kan de kaap per auto bereiken, maar ook te voet via een wandelpad van aan het strand tot op de top van de kaap.

De andere kaap Cap Griz-Nez, iets minder hoog dan de andere kaap met een top 50 meter boven de zeespiegel, is het stukje Frankrijk dat het dichtste bij Engeland ligt, op 33 km. Bij helder weer kan je vanaf deze grijze kliffen de krijtrotsen aan de overkant van het water in Dover zien pronken.


De benaming van beide kapen is van oorsprong Oudnederlands, waarbij ‘nez’ verwijst naar het woord ‘nesa’ wat zoveel betekend als een ‘vooruitstekend stuk land in zee’. In de vroege middeleeuwen werden nog langs de hele Opaalkust Germaanse dialecten gesproken. Veel dorpen aan deze kuststrook hebben dan ook een Nederfrankische of Vlaamse oorsprong en lijken enorm op namen die men ook in Vlaanderen aantreft. Afgelopen eeuwen is echter de taalgrens steeds verder naar het oosten opgeschoven.

Authentieke en pittoreske plaatsen
Voor mij steekt Escalles, vlak bij Cap Blanc-Nez, er bovenuit. Rondom dit dorpje kom ik steeds weer heerlijk tot rust en het is de ideale uitvalsbasis om lange strandwandelingen te maken met het waaien van de wind uit Het Kanaal door je haren heen, waar je in alle rust de prachtige duingebieden en al dat ander moois van de natuur aan de Opaalkust kan ontdekken, en om de rest van de rest van deze kuststrook te bezoeken.

Iets meer naar het binnenland liggen de mooie historische stadjes, Bergues en Gravelines, die de grotere havensteden Calais en Duinkerken in schoonheid en gezelligheid ruim overtreffen. In Ambleteuse ontdek je het mooie Fort Mahon. Wimereux daarentegen haalt zijn charme uit de oude gerestaureerde villa’s in Anglo-Normandische stijl en de rijen strandcabines op de dijk. Als sluitstuk in het zuiden ontdek je Boulogne-sur-Mer, de Franse havenstad met zijn historisch stadscentrum dat voor elke bezoeker wel iets te bieden heeft.

Meer en meer mensen kiezen de Opaalkust voor de rust. Het verschil met de drukke en overbevolkte Nederlandse en Belgische kust is enorm. Je kan dat meteen merken aan de dijken; hoogbouw en een mensenmassa zal je hier nergens zien. Deze wondermooie kust laat zich dan ook ontdekken, vanuit België als daguitstap of vanuit Nederland misschien eerder een meerdaags verblijf. En het moet niet altijd ver van huis zijn.

30.01.2014 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Lees en bekijk ook deze:
Frankrijk meest populaire reisbestemming in 2015 | Kortnieuws
Roadtrip langs de Alpen | Reportage
Roadtrip langs het Meer van Genève | Reportage
Roadtrip langs de Jura | Reportage
Roadtrip langs de Vogezen | Reportage
Corsica in Frankrijk | Foto
Rodez - een vergeten stukje Frankrijk | Reportage
Terp (het verhaal van de beer) | Reisverhaal - fictie
Goedkoper door Frankrijk met iDTGV | Opinie