Hit Counters

Roadtrip langs het Meer van Genève

REPORTAGE
Een tijd terug vroeg een vriendin of ik niet mee enkele dagen naar de Vogezen in Frankrijk wou. Uiteindelijk werd dit tripje een hele trip langs de Vogezen, de Jura en de Alpen: een roadtrip langs drie Franse gebergten. In dit derde deel verkennen we het Meer van Genève.

Na een afdaling vanuit de Jura kom je snel terecht aan de oevers van het Meer van Genève, of het Lac Leman. Dit meer is een van de grootste - bijna zeshonderd vierkante kilometer - en bekendste meren van Europa en ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Je kan een bezoek brengen aan de Zwitserse stad Genève en dat zal zeker en vast de moeite waard zijn, maar wij besloten om meteen door te rijden en alleen de Franse stukje oever van het meer te bezoeken. Langs beide oevers steken de Alpen ver boven het meer uit en zorgt dit voor zeer indrukwekkende panorama’s.

Yvoire
Yvoire is een middeleeuws vestingstadje aan de oever van het meer en wordt vaak genoemd als een van de mooiste stadjes van Frankrijk. Je kan dit zeer authentiek en bloemrijk stadje heel eenvoudig te voet bezoeken. In Yvoire kan je nog steeds belangrijke gebouwen uit de 14de eeuwse middeleeuwen vinden, zoals onder andere het kasteel. Bezoek in het hart van dit stadje zeker en vast ook de tuin van de vijf zintuigen, een zeer mooi labyrint. Deze tuin werd gerestaureerd naar de kunst en het symbolisme van de middeleeuwen. Het is een zeer poëtische plaats om weg te dromen en de vegetatie laat al je zintuigen leven door onder andere de aroma’s van de kruidentuin, de geluiden van de stilte en veranderende seizoenen, en de wonderbaarlijke kleuren van de rozen en andere bloemen.


Thonon-les-Bains
Net voorbij Yvoir ontdek je de kuurstad Thonon-les-Bains met zijn zeer aangename ligging van de rand van het meer. Bezoek hier onder andere het Château de Ripaille, een kasteel gebouwd in 1434 en gerestaureerd in 1892. Dit château geeft je een mooie indruk van de middeleeuwse architectuur, kunsten en vaardigheden. Tegen zonderondergang moet je zeker langs de jachthaven langsgaan. Als je de zon hier ziet wegzakken aan de horizon van het meer en de Zwitserse bergen aan de overkant, je de laatste zonnestralen ziet reflecteren op het water en bootjes aan de oever van de jachthaven, en je de watervogels ziet opstijgen van het wateroppervlakte op zoek naar hun slaapplaats, wordt je gewoon stil en hoor je elke hartslag in het van diepste van je ziel als een klok die minuten, seconden en uren wegtikt.


Évians-les-Bains
In de stad en kuuroord Évian aan de oever van het Meer van Genève werd het toerisme al in het begin van de 19e eeuw ontwikkeld nadat men de eigenschappen had ontdekt van het mineraalwater dat nu wereldwijd wordt geëxporteerd. Hier vind je dan ook altijd toeristen en zal je nooit alleen ronddwalen in de straten. In dit stadje vind je Le Palais Lumière terug, oude thermen die werden gebouwd in 1902 - ondertussen is dit omgevormd tot een tentoonstellingsruimte en cultuur centrum – en kan je ook een van de meeste bekende bottelarijen ter wereld bezoeken.

Deze zuidoever van het meer met de drie mooie Franse stadjes heeft een wonderbaarlijk decor als achtergrond: de Alpen. Meteen ook de laatste halte van de roadtrip door drie Franse gebergten.

29.04.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Roadtrip langs drie Franse gebergten (in vier delen)
  • Deel 1: Roadtrip langs de Vogezen
  • Deel 2: Roadtrip langs de Jura
  • Deel 3: Roadtrip langs het Meer van Genève
  • Deel 4: Roadtrip langs de Alpen

Lees en bekijk ook deze:
Frankrijk meest populaire reisbestemming in 2015 | Kortnieuws
Roadtrip langs de Alpen | Reportage
Roadtrip langs de Jura | Reportage
Roadtrip langs de Vogezen | Reportage
Charmes en troeven van de Franse Opaalkust | Reportage
Corsica in Frankrijk | Foto
Rodez - een vergeten stukje Frankrijk | Reportage
Terp (het verhaal van de beer) | Reisverhaal - fictie
Goedkoper door Frankrijk met iDTGV | Opinie