Hit Counters

Roadtrip langs
de Alpen

REPORTAGE
Een tijd terug vroeg een vriendin of ik niet mee enkele dagen naar de Vogezen in Frankrijk wou. Uiteindelijk werd dit tripje een hele trip langs de Vogezen, de Jura en de Alpen: een roadtrip langs drie Franse gebergten. In dit vierde en laatste deel verkennen we de Alpen.

Vanaf Thonon-les-Bains aan de oever van het Meer van Genève start een prachtige route door de Alpen tot in Menton aan de Middellandse Zee. De Route des Grandes Alpes is 684 kilometer lang en is misschien wel de mooiste bergroute ter wereld langs enkele van de mooiste bergpassen in Europa. Het officiële nummer van deze route is D902.

Groene vallei en wild water
Het eerste stuk van deze route brengt je door de Vallée Verte (groene vallei) en slingert naast de rivier de Drasne met zijn wilde water. Deze zelfde rivier gaat ook door een zeer diepe canyon de Gorges du Pont-du-Diable. Zeer spectaculair allemaal en zeker en vast de moeite waard om hier een pauze in te lassen en deze canyon te bezoeken.


Verder langs deze route kan je even richting het Meer van Montriond rijden te midden van aan natuurgebied aan de voet van hoge kliffen met enkele watervallen die de diepte in storten. Neem dan zeker en vast ook de moeite om door te rijden naar Lindarets. Dit is een typisch bergdorpje op 1457 meter hoogte waar de geiten vrij in de straten lopen. Je kan hier heerlijk lunchen in een van de vele restaurants.

Witte dak van Europa
In 1995 werden enkele aanpassingen gedaan aan Route des Grandes Alpes en werd het stuk door de vallei van Chamonix vervangen door de Col de la Colombière en de Col de Aravis. Wij besloten de vallei van de L’Arve te volgen naar Chamonix. Dit stadje is vanwege een aantal natuurgebieden een enorme toeristische trekpleister en ligt aan de voet van de Mont Blanc (4810 meter), de hoogste berg van de Alpen.


Voordat je Chamonix bereikt, stop zeker eens in Les Praz, een charmant bergdorpje met al een even charmant kerkje. Vanuit Chamonix zelf kan je onder andere de gletsjer Mer de Glace. Het is de op een na langste gletsjer in de Alpen en is 7 kilometer lang. Via een meer dan 100-jarige oude tandradbaan kan je van Chamonix naar Montenvers waar je een prachtig zicht hebt op de gletsjer. Deze tandradbaan overbrugt een hoogte van 871 meter over een afstand van 5,1 kilometer. Op de site van Montenvers kan je ook ijsgrotten bezoeken en ontdek je in een museum een stukje geschiedenis van Chamonix en het Mont Blanc Massief.

Bloemen en kruidige geuren
Als je de vallei van Chamonix volgt kom je langs een prachtige en bloemrijk dorpje Le Tour. Loop zeker eens door dit dorpje, ik ben er zeker van dat je pareltjes kan ontdekken. Nadien kan je via de bergpas Col des Montets (1461 meter) het natuurpark Réserve Naturelle des Aiguilles Rouges bereiken. Hier heb je langs het westen een adembenemend zicht op het Aiguilles Rouges Massief met de hoogste top 2963 meter en langs het zuiden kijk je recht op het Mont Blanc Massief met zijn gletsjers. De kruidige geuren en het schrille contrast tussen de majestueuze bergreuzen en bloemrijke vlakten van het natuurgebied, weet je zeker en vast te bekoren omdat de natuur in haar overweldigende schoonheid je hier gewoonweg niet kan ontgaan.


Een beetje verder ligt Vallorcine. Het laatste dorp in de vallei van Chamonix. Een rustig, charmant bergdorp, verscholen achter de Col des Montets en aan de voet van het Aiguilles Rouges massief. Vallorcine is samengesteld uit verschillende gehuchten aan de voet van de omliggende bergen en is de poort van de vallei naar Zwitserland. En het was meteen ook onze eindbestemming van onze roadtrip langs drie Franse gebergten.

12.05.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Roadtrip langs drie Franse gebergten (in vier delen)
  • Deel 1: Roadtrip langs de Vogezen
  • Deel 2: Roadtrip langs de Jura
  • Deel 3: Roadtrip langs het Meer van Genève
  • Deel 4: Roadtrip langs de Alpen

Lees en bekijk ook deze:
Frankrijk meest populaire reisbestemming in 2015 | Kortnieuws
Roadtrip langs het Meer van Genève | Reportage
Roadtrip langs de Jura | Reportage
Roadtrip langs de Vogezen | Reportage
Charmes en troeven van de Franse Opaalkust | Reportage
Corsica in Frankrijk | Foto
Rodez - een vergeten stukje Frankrijk | Reportage
Terp (het verhaal van de beer) | Reisverhaal - fictie
Goedkoper door Frankrijk met iDTGV | Opinie