Hit Counters

Roadtrip langs de Vogezen

REPORTAGE
Een tijd terug vroeg een vriendin of ik niet mee enkele dagen naar de Vogezen in Frankrijk wou. Uiteindelijk werd dit tripje een hele trip langs de Vogezen, de Jura en de Alpen: een roadtrip langs drie Franse gebergten. In dit eerste deel verkennen we de Vogezen.

Iets voorbij Luxemburg komt je al meteen in de Vogezen. In het oosten van Frankrijk kan je deze zeer groene en kleine bergketen vinden. De Vogezen zijn een mix van het stoere van Duitsland en het fijne van Frankrijk, zowel het culinaire als het uiterlijk van de huizen doen aan beide landen denken. De hele regio lijkt alsof ‘vriendelijkheid’ daar werd uitgevonden. Alles lijkt gewoon vriendelijk: de mensen, de dorpen en steden, en zelfs de ronde toppen van de Vogezen, zo eenvoudig door de natuur vormgegeven. Op deze ronde ballons, waarvan de Ballon d’Alsace een van de grootste is met een hoogte van 1247 meter vindt je een prachtig stukje natuurschoon.

Kastelen en ruïnes
De Vogezen staan ook vol kastelen en ruïnes. Soms lijkt het wel een plaatje weggeplukt uit de middeleeuwen, onder andere de burcht van Haut-Kœningsbourg met haar middeleeuwse tuin is om van te smullen en lijkt wel een zeer fotogenieke koningin. Ook de ruïnes van het kasteel van Lutzelbourg geven een wonderbaarlijke kijk op de rijke geschiedenis van de middeleeuwse Vogezen. Langs de andere kant kan je ook enkele prachtige abdijen en kloosters vinden. In het historische stadje Obernai ontdek je het mooie klooster van Le Mont Sainte-Odile. Maar ook het stadje zelf is de moeite waard. Het huidige stadscentrum is een gezonde mengeling van de late middeleeuwen en de renaissance.


Wandelen en watervallen
Tussen al dat moois van de hand van de mens, mag je zeker niet vergeten te genieten van de natuur. In de Vogezen kan je op veel plaatsen uitgestippelde wandelroutes volgen. Met meer dan 16.500 km zorgvuldig onderhouden, uitgezette en in kaart gebrachte wandelpaden vormen de Vogezen een fascinerend en onuitputtelijk paradijs voor elke wandelliefhebber. Ook vier ‘Grande randonnée’-wandelpaden (langeafstands-wandelingen) doorkruisen de Vogezen. Deze pittoreske routes vormen de beste manier om de vaak nog ongekende rijkdommen in de natuur te ontdekken. Met een minimum aan training en een flinke dosis enthousiasme kan je gaan en staan waar je maar wilt. Bovendien kan je in de zomer overal campings en leuke slaapplaatsen vinden.

De Vogezen vormen eigenlijk ook een immense ‘watertoren’ met meer dan 850 waterlopen, met een totale lengte van bijna 4000 kilometer, en een groot aantal meren en plassen. Ontdek her en der prachtige en wonderbaarlijke watervallen. Een daarvan zijn de watervallen van Tendon. Twee opeenvolgende watervallen: de ‘Petite Cascade’ en de ‘Grande Cascade’. Slechts enkele stappen verwijderd van de weg.

Belfort en de Citadelle
Aan de noordrand van de Vogezen ontdek je de stad Belfort niet ver van de Zwitserse grens. Deze stad heeft dan ook veel Zwitserse invloeden. Achter de oostelijke oever van de rivier Savoureuse rijst een rots waarop de sierlijke en trotse Citadelle staat. Dit 17e-eeuws kasteel staat bekend als het ‘meesterwerk’ van de grote militaire architect Vauban. Neem zeker je tijd in Belfort. Blijf hier eventueel overnachten, want Belfort is meteen ook de ideale uitvalsbasis om verder te rijden richting de Jura. En wat is er mooier dan ’s ochtends vroeg te ontwaken en bij zonsopgang op pad te gaan naar het volgende?

11.02.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Roadtrip langs drie Franse gebergten (in vier delen)
  • Deel 1: Roadtrip langs de Vogezen
  • Deel 2: Roadtrip langs de Jura
  • Deel 3: Roadtrip langs het Meer van Genève
  • Deel 4: Roadtrip langs de Alpen

Lees en bekijk ook deze:
Frankrijk meest populaire reisbestemming in 2015 | Kortnieuws
Roadtrip langs de Alpen | Reportage
Roadtrip langs het Meer van Genève | Reportage
Roadtrip langs de Jura | Reportage
Charmes en troeven van de Franse Opaalkust | Reportage
Corsica in Frankrijk | Foto
Rodez - een vergeten stukje Frankrijk | Reportage
Terp (het verhaal van de beer) | Reisverhaal - fictie
Goedkoper door Frankrijk met iDTGV | Opinie