Hit Counters

Rodez - een vergeten stukje Frankrijk

REPORTAGE
Men zegt vaak: “Leven als God in Frankrijk”. Maar kan dit nog in Frankrijk, want dit wondermooie land blijft nog steeds één van de grootste toeristische bestemmingen binnen Europa. En ja, dit kan nog. Is het niet als een God, dan is het zeker als een koning of een keizer. Het Franse arrondissement Rodez in het departement Aveyron is een vergeten stukje Frankrijk.

Velen kennen de Aveyron door de enorme brug in Millau waar men passeert richting Zuid-Frankrijk en Spanje. Centraal in dit departement ligt Rodez. Veel toeristen vinden er nog steeds de weg niet naartoe: men moet zich vaak vanaf de autosnelweg een zestig tot tachtig kilometer lange weg banen door het zuiden van het Centraal Massief.

Zelf ging ik jarenlang in dit departement van glooiende landschappen, hoogplateaus, diepe dalen, lavavelden en de vele kastelen en ruïnes kamperen met mijn kinderen. Voor mij is dit nog steeds de ultieme vakantie: een tentje in het midden van de natuur. Sinds twee jaar heb ik echter geen auto meer en voor Rodez is dit onmisbaar door de uitgestrektheid van het arrondissement, maar ook doordat de dorpjes en de enkele kleine stadjes zeer dun bezaaid zijn in het landschap.

De charme van Rodez-stad
De charme van het historische stadje Rodez met slechts 25.000 inwoners - de hoofdstad van het gelijknamige arrondissement - bevalt bijna iedereen. Door zijn centrale ligging en de talrijke overnachtingsmogelijkheden, is dit stadje het ideale vertrekpunt om de weide omgeving te ontdekken. De kathedraal Notre Dame waaraan gebouwd is van de dertiende tot de zestiende eeuw, is een hoogtepunt in de Gotische architectuur en torent met zijn zevenentachtig meter hoge klokkentoren hoog boven het stadje uit. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over Rodez en haar omgeving.


Uitgedoofde vulkanen
Als je door het landschap rijdt, zal je merken dat de regio bekend staat om zijn vele uitgedoofde vulkanen. Het Centraal Massief waar Rodez deel van uitmaakt, heeft er in totaal vierhonderd. Nergens ter wereld kan je er zoveel vinden zo kort bij elkaar.

Laguiole
Bezoek vast en zeker ook het dorpje Laguiole. Dit piepkleine dorpje is wereldberoemd voor zijn messen die nog steeds ambachtelijk worden gemaakt. Het laguiolemes wordt in verschillende ateliers - verspreid over het Centraal Massief - handgemaakt. Je kan deze ateliers gratis bezoeken. En als je dan toch in Laguiole bent, breng dan ook zeker eens een bezoek aan de kaas-coöperatieve Jeune Montagne net buiten het centrum. Na een rondleiding kan je hier proeven van de verschillende Laguiole-kazen en de heerlijke regionale specialiteit l’Aligot de l’Aubrac, een aardappelpuree met gesmolten kaas. Het was steeds weer feest voor mij en mijn kinderen als we terug naar onze tent reden met onze halve kilo’s verschillende kazen en onze buiken vol van al dat heerlijks.

Saint-Amans-des-Côts
Het arrondissement heeft ook verschillende grote meren. Het stuwmeer van Saint-Amans-des-Côts op een hoogplateau is een prachtig stukje natuur. Aangezien ik altijd op een camping vertoefde naast het meer, ken ik de absolute geneugten van te ontwaken aan de oevers van dit meer door de weerkaatsing van de eerste zonnestralen op het wateroppervlak tot in ons tentje. En dan nadien enkele heerlijke Franse croissants en een tas koffie om verder wakker te worden in de stilte van de natuur. Later op de dag kun je een frisse duik nemen of de vislijn boven halen.

Prachtige wandelingen
In de verre regio kan je door het glooiende landschap prachtige wandelingen maken en ontdek je kleine dorpjes met veelal slechts een tiental inwoners. Of in de diepere dalen naast één van de rivieren ontdek je kleine authentieke stadjes, zoals Estaing. Zet je vlak voor zonsondergang op een terrasje en smul van een heerlijk plaatselijk gerecht en een Frans wijntje. Tegen de avond ontdek je de schoonheid van het mooie verlichte kasteel dat boven de stad uittorent als een schildwacht onder de sterrenhemel.

Ben je ondertussen overtuigd van al het mooie en rustige in Rodez? Als je dan ooit eens richting Rodez rijdt, ben ik altijd wel te vinden om je gezelschap te houden onderweg en wil ik je gerust nog veel meer moois tonen in dit prachtig stukje vergeten Frankrijk.

22.08.2013 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Meer info

Lees en bekijk ook deze:
Frankrijk meest populaire reisbestemming in 2015 | Kortnieuws
Roadtrip langs de Alpen | Reportage
Roadtrip langs het Meer van Genève | Reportage
Roadtrip langs de Jura | Reportage
Roadtrip langs de Vogezen | Reportage
Charmes en troeven van de Franse Opaalkust | Reportage
Corsica in Frankrijk | Foto
Terp (het verhaal van de beer) | Reisverhaal - fictie
Goedkoper door Frankrijk met iDTGV | Opinie