Hit Counters

Luik - een vurige stad in Wallonië

REPORTAGE
Luik is de belangrijkste toeristische stad van Wallonië en heeft de afgelopen jaren een hele vernieuwing doorgemaakt. Deze vurige stad heeft een roemrijk verleden dat een aanzienlijk erfgoed heeft achtergelaten en heel wat culinaire hoogstandjes opleverde.

Neem in Luik even de tijd om het historische hart van een stad met een duizendjarig verleden te ontdekken. Vergeet in de binnenstad vooral niet om in de Rue des Mineurs even stil te staan bij de gedenkplaat van Ihsane Jarfi. Deze jongeman werd op 32-jarige leeftijd vermoord nadat hij een homobar had bezocht in deze straat.

Shopping en design
Iedereen die min of meer modebewust is en houdt van design kan hier zijn hartje ophalen. Enkele grote designers huisvesten in Luik en je kan hen atelier en winkel bezoeken.

Een van hen is Delphine Quirin. Deze gepassioneerde ontwerpster van hoeden en accessoires, combineert in haar creaties materialen zoals mohair, wol en vilt met leer, satijn of vintage juwelen.

Een ander oord van design is REstore. In deze boetiek ontmoeten design en ethiek elkaar. REstore is opgezet rond upcycling, wat wil zeggen dat ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn meubilair en lampen gebruikt maakt van (lokale) restmaterialen.

Ook Atelier ‘arqontanporin’ is de moeite waard. Dit atelier, waar grafiek wordt vervaardigd en verkocht, kwam tot stand dankzij een kunstenaarskoppel Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé. Ze richtten het atelier op om hun werk in de best mogelijke omstandigheden aan te bieden. Ze creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit, kleur op PVC en glas die ze direct na het drogen aan de muur hangen.

Architectuur en cultuur
De stad Luik heeft ook heel wat architecturale pareltjes te bieden. Het meest indrukwekkende is het uitzonderlijk vormgegeven treinstation Luik-Guillemins. Het even lichte als functionele ontwerp is van de hand van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het visueel effect van het station is zeer esthetisch.

Een ander hoogstandje van architectuur is La Cité Miroir. Historische baden en thermen werden omgebouwd tot een uitzonderlijke locatie in het centrum van de stad gewijd aan onderwijs, debat en cultuur. Het gebouw is opgetrokken uit glas, beton en graniet en heeft een sobere stijl, maar van binnenuit is de grote glaspartij aan de voorkant toch zeer indrukwekkend. Een bezoek aan dit gebouw toont nog de resten van het Olympisch zwembad en een kleiner zwembad gebouwd eind jaren dertig.

Niet ver van La Cité Miroir ontdek je ook het gerestaureerde operagebouw. Het gebouw dateert uit 1820 en werd in de periode 2009-2012 ingrijpend gerestaureerd. De historische gedeelten werden in hun originele staat hersteld, terwijl de zaal à l’Italienne met zijn podiummachines nu tot de modernste ter wereld behoort.

Gay boulet en bier
Als je in Luik komt, moet je zeker de Luikse boulets hebben geproefd. De boulet is dé traditionele culinaire specialiteit van Luik.

Een zeer mooie locatie in het historische centrum met zeer lekkere boulets is het volkse Saint-Grégory. In 2014 ontvingen ze van de Confrérie du Gay Boulet de prijs voor de beste boulet in Luik.

Een andere uitstekkende plaats om te lunchen is Labo 4. Dit voormalige laboratorium voor biochemie is een unieke, mysterieuze plek met een bijzondere sfeer. Overal in het interieur van het restaurant is nog overduidelijk zichtbaar dat het een laboratorium was.

Om de bierliefhebbers op weg te helpen heeft het label LIÈGE BEER LOVERS’ CITY een reeks evenementen georganiseerd en kwaliteitscertificaten ontwikkeld. Een van de bieren onder dit label is Leopold 7, een ecologisch bier. De smaak is aangenaam verrassend. Het schuimende nat heeft een evenwichtige smaak van bloemige aroma’s met een lichte citrustoets. Het is eerder een degustatiebier, maar eentje met prikkeling van alle zintuigen dan. En wat is er aangenamer om een avond in Luik af te sluiten?

Met dank aan Benedelux en Tourisme Province de Liège.
Een uitgebreidere reportage zal in het oktobernummer van ZiZo-Magazine te lezen zijn.

31.08.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: ZiZo Online

Meer info

Lees en bekijk ook deze:
Luik - een stad vol leven en verwennerij | Reportage
Luik Kerststad: de oudste en grootste van de Benelux | Reportage
Toerisme, design en cultuur in Luik | Reportage
Luik anders en meer | Foto's
Luik tijdens het vallen van de bladeren | Foto's
Boulets à la Liégeoise (Luikse gehaktballen) | Recept
Boûkètes | Recept

Euh... Tijd voor vakantie?