Hit Counters

Toerisme, design en cultuur in Luik

CULTUUR / REPORTAGE
Luik is de belangrijkste toeristische stad van Wallonië en heeft de afgelopen jaren een hele vernieuwing doorgemaakt, wat niet alleen op architecturaal vlak, maar ook op cultureel en ecologisch vlak indrukwekkende realisaties heeft geleid. Deze vurige stad heeft een roemrijk verleden dat een aanzienlijk erfgoed heeft nagelaten en heel wat culinaire hoogstandjes opleverde.
Dankzij het gerestaureerde Museum van het Waalse Leven, het indrukwekkende hogesnelheidstreinstation Luik-Guillemins ontworpen door Santiago Calatrava, de vernieuwde Opéra Royal de Wallonie en het wonderbaarlijke centrum La Cité Miroir kan Luik aanspraak maken op een status die haar tot een der grote Europese culturele steden maakt.

Neem zeker en vast even de tijd om het historische hart van deze stad met haar duizendjarig verleden te ontdekken. Sporen van dart verleden vind je onder andere in het zeer mooie paleis van de Prinsbisschoppen, in het stadhuis, in het Luikse Perroen waar vroeger de wetten en verordeningen werden afgekondigd en dat nu symbool staat voor vrijheid, autonomie en gerechtigheid, iets wat ons allen na aan het hart ligt, en in de buurt rond Rue Hors-Château die prachtige woningen met doodlopende steegjes verbindt en een enorm contrast biedt met de rest van Luik … De Côteaux de la Citadelle, een park dat zich bevindt op de top van de citadel van Luik, biedt een prachtig uitzicht over de historische stad en de Maasvallei. Deze groene heuvel stijgt boven de stad uit. Het is er zeer aangenaam wandelen.

En vergeet in de binnenstad vooral niet om in de Rue des Mineurs even stil te staan bij de gedenkplaat van Ihsane Jarfi. Deze jongeman werd op 32-jarige leeftijd vermoord nadat hij een homobar had bezocht in deze straat. Ondertussen is de bar wel gesloten en hangt de gedenkplaat aan de overkant van de straat.

Shopping en design
Luik is tevens een ideaal shoppingsoord door de vele voetgangerszones en de winkelcentra. Iedereen die min of meer modebewust is en houdt van design kan hier zijn hartje ophalen. Enkele grote designers hebben zich gehuisvest in Luik. Een van hen is Delphine Quirin. Deze gepassioneerde ontwerpster van hoeden en accessoires combineert in haar creaties materialen zoals mohair, wol en vilt met leer, satijn of vintage juwelen. Ze studeerde eerst archeologie. Hierdoor ontwikkelde ze een passie voor zeer oude hoedjes. Sinds 20 jaar ontwerpt ze haar eigen hoedjes in een atelier achter haar kleine maar weliswaar zeer gezellige winkel. Ze houden met drie de winkel en het atelier draaiende. Delphine is de ontwerpster en een dame van 75 helpt haar met breien. Sommige stukken worden ook gemaakt met een machine. Maar elk stuk is een pièce unique en wordt gemaakt in haar atelier. Veel stukken worden gemaakt op bestelling en op maat. Regelmatig gaat Delphine naar internationale beurzen in onder andere Parijs. Zo verkoopt ze haar creaties ook in Parijs, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Ga absoluut eens langs en snuister wat in haar winkeltje en het aanpalend atelier. Je zal hier geen spijt van krijgen.



Voor wie de oude stad verkent, is het een aanrader om even door En Neuvice te kuieren. In dit straatje vind je allerhande gezellige kleine ateliers en winkels met zeer creatieve producten. Een van deze oorden van design is REstore. In deze boetiek ontmoeten design en ethiek elkaar. REstore is opgezet rond upcycling, wat wil zeggen dat ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn meubilair en lampen gebruikt maakt van (lokale) restmaterialen. Zijn eco-creaties zijn niet alleen best betaalbaar, maar ook uniek omdat hij de voorkeur geeft aan kleinschalige en duurzame productiemethoden. Benjamin werkt ondertussen al 15 jaar met afval en zijn partner Jessica Berger houdt de winkel open. Ze tonen graag de geschiedenis van de dingen die ze verkopen. Je zal ervan versteld staan wat voor mooie producten deze ontwerper maakt met oude afgedankte spullen.

In En Neuvice loont het ook de moeite om te stoppen in Arqontanporin. Dit atelier, waar grafiek wordt vervaardigd en verkocht, kwam tot stand dankzij een kunstenaarskoppel Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé. Ze willen via het atelier hun werk in de best mogelijke omstandigheden aanbieden. Het duo creëert dagelijkse nieuwe tekeningen op PVC en glas, die ze direct na het drogen aan de muur hangen. Dit maakt het productieproces goedkoper; de stukken worden dan ook aan zeer democratische prijzen aangeboden. Elk stuk is uniek. Je kan enkele creaties combineren tot wonderbaarlijke poëzie. Eén creatie op zich brengt al duizend woorden en beelden teweeg. Katia en Bruno geven reeds 11 jaar invulling aan deze ruimte in En Neuvice. Ze openden drie jaar geleden nog een atelier voor de grotere creaties, verder in de stad.

Architectuur en cultuur
De stad Luik heeft ook heel wat architecturale pareltjes die bieden. Het indrukwekkendste is het uitzonderlijk vormgegeven treinstation Luik-Guillemins waar de meeste reizigers toekomen als ze Luik bezoeken of voor hun aansluiting naar Duitsland of de Belgische Ardennen. Het station ligt in een gebied in volle ontwikkeling net buiten het oude stadscentrum. Het werd gebouwd naast het oude station, speciaal voor de noden van de hogesnelheidstrein. Na ingebruikname in 2009 werd het oude station afgebroken. Het even lichte als functionele ontwerp is van de hand van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het visueel effect van het station is zeer esthetisch. Het station wordt door de Luikenaars wel eens de nieuwe kathedraal van Luik genoemd, er werd zo ontworpen dat het een verbinding maakt met de gestroomlijnde hogesnelheidstreinen Thalys en ICE. Doordat het groot open gebouw speelt met licht en schaduw zijn de treinen vanop grote afstand zichtbaar. De architect laat de vorm in de ruimte verschijnen. Ook het plaveisel voor het station speelt met de eigen lijnen en de schaduwlijnen van het dak die zich door de zon aftekenen. Hierdoor lijkt alles steeds in beweging. Binnen gelijkt op buiten. Alles is krom en organisch, zoals in de buik van een walvis. Vanop de perrons bereikt het station een indrukwekkende hoogte van veertig meter en het geheel wordt overspannen door negenendertig bogen met een draagwijdte van 160 meter. Die bogen lijken op takken van geplooid staal met glas. Dit geeft ademruimte aan het geheel. Het is een verbinding tussen hemel en aarde. Architectuur zoals deze is een toegevoegde waarde aan poëzie en kunst.

Dit station getuigt van de wens van Luik om binnen Europa een draaischijf te worden. De stad is verbonden met Aken en Keulen in Duitsland, maar ook met Maastricht in Nederland. Enkele belangrijke autowegen verbinden Luik met de rest van Europa en de stad beschikt over een vliegveld.



Een ander hoogstandje van architectuur is La Cité Miroir. De historische baden en thermen van la Sauvenière werden omgebouwd tot het huidige centrum, een uitzonderlijke locatie in het hart van de stad gewijd aan onderwijs, debat en cultuur. Het aanbod omvat onder andere live shows, tentoonstellingen, conferenties en opleidingen. Het gebouw is opgetrokken uit glas, beton en graniet. La Cité Miroir heeft een sobere stijl. De grote glaspartij aan de voorkant is van binnenuit bekeken niettemin zeer indrukwekkend. Je ziet in dit gebouw nog de resten van het Olympisch zwembad en een kleiner zwembad dat eind jaren dertig werd gebouwd. De werken werden aangevat tijdens het interbellum en vlak voor WO II, in 1938. Het gebouw werd uiteindelijk in het oorlogsjaar 1942 geopend. De tribune bood tijdens zwemwedstrijden plaats aan duizend toeschouwers; delen ervan zijn nog te zien. Het sportcomplex was zeer modern voor die tijd; naast zwemmen, kon je er onder andere schermen, dansen en gymnastiek beoefenen. Dit gebouw had ook een sociale functie. Mensen konden er elkaar ontmoeten, maar ook konden baden in hygiënische omstandigheden, wat in die tijd zeer belangrijk was. Er was zelfs een Turks bad aanwezig. Je kan je voorstellen dat dit een aantrekkingspool was voor mensen die meer wensten dan alleen elkaar ontmoeten. Naderhand kwamen ook alle scholen uit de omgeving naar dit complex, zelfs vanuit het Vlaamse Limburg. Het sportcentrum had een bushalte onder het gebouw, waardoor het gemakkelijk bereikbaar was. Het gebouw diende nog tot eind jaren negentig als zwembad, waarna het werd gerestaureerd. De elementen van vroeger zijn nog steeds aanwezig, zelfs met de huidige bestemming La Cité Miroir.

Niet ver van La Cité Miroir ontdek je ook het gerestaureerde operagebouw. Momenteel is dit de thuishaven van de Opéra Royal de Wallonie, een van de drie grote operahuizen in België. Het gebouw, waar oorspronkelijk het Théâtre Royal de Liège was gehuisvest, dateert uit 1820 en werd in de periode 2009-2012 ingrijpend gerestaureerd. De historische gedeelten werden in hun originele staat hersteld, terwijl de zaal à l’Italienne met zijn podiummachines nu tot de modernste ter wereld behoort. De toneeltoren is twee keer groter geworden voor machines. Voordien werd alles nog handmatig met touwen bediend. Het nieuwe gedeelte werd opgebouwd in lichte materialen omdat de rivier de Maas hier vroeger stroomde en men verzakkingen wou voorkomen. Langs buiten heeft men het prachtig opgelost en lijkt het oude wel een met het nieuwe. Met zijn 1030 comfortabele zitplaatsen, een bühne en zijn prestigieuze programmatie verwelkomt de opera iedere seizoen de beste stemmen ter wereld. Het is dan ook dé locatie voor alle klassieke voorstellingen in Luik. Als je van opera houdt, plan je bezoek aan de stad dan zeker rond een van je favoriete voorstellingen. De programmatie vind je op hun website.

Gay boulet en bier
Likeuren, brandewijnen, buitengewone bieren, karaktervolle kazen, vleeswaren, konfijten, slakken en wafels zullen de tongen strelen van de meeste lekkerbekken en fijnproevers. De Luikenaar, een gulle levensgenieter, heeft zijn gevoelens altijd tot uiting kunnen brengen via een geraffineerde keuken met regionale accenten.

Als je in Luik komt moet je zeker de Luikse boulets hebben geproefd. De boulet in jagersaus, ook boulet sauce lapin genaamd, is dé traditionele culinaire specialiteit van Luik. Net zoals bij alle regionale gerechten zijn er bijna net zoveel recepten als er mensen zijn die het bereiden, waarbij elke kok zijn of haar eigen ingrediënten toevoegt.



Een zeer mooie locatie in het historische centrum met zeer lekkere boulets is het volkse Saint-Grégory. Verwacht geen restaurant of een brasserie; het is eerder een café met een kleine menukaart. Het is vooral een plek waar men al twintig jaar uitstekende boulets serveert volgens een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarvoor ontvingen ze in 2014 van Confrérie du Gay Boulet (letterlijk: ‘het Genootschap van de Vrolijke Gehaktbal’ - gay is de oude speling van het Franse woord gai dat vrolijk betekent) de prijs voor de beste boulet in Luik, de ‘Boulet de Cristal’. Dit is een wedstrijd waarbij de deelnemende boulets worden geproefd en de vijf beste worden uiteindelijk blind geproefd. De winnaar krijgt een kristallen beker van glas- en kristalproducent Val Saint Lambert. Saint-Grégory is de drager van de titel voor 2014.

Je kunt ook uitstekkende lunchen in Labo 4. Dit voormalige, in het midden van een tuin gelegen laboratorium voor biochemie is een unieke, mysterieuze plek met een bijzondere sfeer. Labo 4 omvat naast een restaurant met een hoogstaande als gevarieerde menukaart ook een pension, een terras en verschillende ontspanningsmogelijkheden. In het restaurant is overal nog overduidelijk zichtbaar dat het een laboratorium is geweest.

Bier is een van de vele lekkernijen waar Luik om bekendstaat. Brouwerijen, speciaalzaken, cafés, bars … Er valt heel wat te ontdekken.

Om de bierliefhebbers op weg te helpen organiseert het label Liège Beer Lovers’ City een reeks evenementen. Met de Cité de la Bière in de lente, het Summer Beer Lovers’ Festival in de zomer, een belangrijke rol in het beroemde kerstdorp (Belgiës grootste kerstmarkt in het historische hart van de stad) en de vele speciale avonden het hele jaar door is de agenda van Beer Lovers’ goed gevuld met feestjes en belevenissen. Liège Beer Lovers’ City rijkt ook kwaliteitscertificaten uit aan producten en adresjes.



Vlak bij de markt en het stadhuis in het centrum van Luik is sinds kort een café voor bierliefhebbers geopend: BeerLovers. Een zeer aangenaam café waar je de verschillende streekbieren uit de provincie Luik kan proeven. Een van deze bieren is Leopold 7, een ecologisch bier gebrouwen in de kasteelboerderij van Marsinne in de gemeente Héron. Deze brouwerij werd opgericht door twee jonge brouwers, Nicolas Declerq en Tanguy van der Eecken,en staat volledig in het teken van duurzame ontwikkeling. In 1866 werd er al bier gebrouwen in de kasteelboerderij door een zekere Leopold. Deze traditie wordt vandaag verdergezet door Nicolas en Tanguy met het heropstarten van de brouwerij. De ingrediënten voor het bier komen ofwel uit de biologische landbouw, ofwel van lokale producenten. Het bier bevat 3 granen en 3 hopsoorten en nog een eigen geheime touch, in totaal 7 elementen, de 7 in de naam. De ingrediënten worden door een lange rijptijd omgezet in een amberbier. Proef Leopold 7 zeker eens als je in Luik komt! De smaak is aangenaam verrassend. Het schuimende nat heeft een evenwichtige smaak van bloemige aroma’s met een lichte citrustoets. Het is eerder een degustatiebier, maar eentje met prikkeling van alle zintuigen. En wat is er aangenamer om een avond in Luik af te sluiten?

Met dank aan Benedelux en Tourisme Province de Liège.

07.10.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: ZiZo Magazine


   ADRESJES


   GAY EN GAY-FRIENDLY ZAKEN
  • Dat zijn er een heleboel in Luik. Op heel eenvoudig verzoek kan je een lijst krijgen op de Toerisme Dienst van de Provincie Luik. Een aanrader is Le Sweet Bar in het midden van het Luikse uitgaansmilieu in de Rue du Pot d’Or 52.


   ACCOMODATIES
  • Op het gebied van hotelaccommodaties heeft Luik een aanbod van kwaliteitshotels en andere slaapgelegenheden voor alle budgetten.

    Onze reporter overnachtte in: Crowne Plaza, een vijfsterrenhotel in een historisch complex met een uitgebreide wellness.

    Mont Saint Martin 9-11, 4000 Luik
    Tel: +32 4 222 94 94
    www.crowneplazaliege.be

Lees en bekijk ook deze:
Luik - een stad vol leven en verwennerij | Reportage
Luik Kerststad: de oudste en grootste van de Benelux | Reportage
Luik - een vurige stad in Wallonië | Reportage
Luik anders en meer | Foto's
Luik tijdens het vallen van de bladeren | Foto's
Boulets à la Liégeoise (Luikse gehaktballen) | Recept
Boûkètes | Recept

Euh... Tijd voor vakantie?