Hit Counters

Luik Kerststad:
de oudste en grootste van de Benelux

REPORTAGE
Wat is er heerlijker dan in december een kerstmarkt af te schuimen? Glühwein, Lebkuchen en Reibekuchen, kaneel en andere lekkernijen die je smaak en ruikpapillen in opperste verrukking brengen. Enkele jaren geleden was ik met mijn zoon voor de eerste keer in Luik tijdens deze eindejaardagen en wij waren zeer aangenaam verrast door Luik in deze periode.

Bye the way, Luik verrast eigenlijk het ganse jaar door en ik raad iedereen aan om ooit eens een paar dagen naar Luik te gaan want deze stad aan de Maas heeft zoveel meer nog. Alleen al het prachtige station Luik-De Guillemins waar je toekomt als je met de trein gaat, is al de moeite.

De kerstmarkten in Luik
Maar in december staat de hele stad in het teken van kerst. De kerstmarkt in Luik, op de Place du Marché, de Place de la Cathédrale en de Place Saint-Lambert, is de grootste en de oudste in de Benelux heb ik mij laten vertellen. Het is een echt dorp in de stad met een 200-tal houten chalets waar de verlichting, decoratie, geuren en muziek je op iedere hoek van de straat in kerststemming brengen. Het kerstdorp verwelkomt vanaf eind november tot eind december duizenden bezoekers en biedt heel wat cadeau-ideeën, artisanale producten – zoals een verzameling kerstballen met afbeeldingen van personages uit de Waalse folklore – en allerlei smakelijke hapjes en drankjes om de vingers af te likken.

Voor de kinderen is er een gigantische rodelbaan die perfect in het winterse landschap van de Place Saint-Lambert past. De kerstanimatie, zowel op het podium als in de omliggende straatjes, zorgen voor een sfeer van een echt dorpsfeest midden in de stad. Op de Place Cathédrale vindt je een overdekte schaatsbaan die wordt omringd door chalets waar men allerlei lekkernijen aanbiedt. Hier ben je dan ook in het bruisende commerciële hart van de stad met zijn vele autovrije winkelstraten. Luik is de perfecte plaats voor shopaholics. Alle grote merken van mode tot fijne kruidenierswaren en chocolade zijn vertegenwoordigd in de stad. De ganse stad hangt gedurende december in een onvervalste kerstsfeer welke je doet relaxen en rust brengt in de donkere winterse dagen.

Ondertussen heb ik de stad al vaker bezocht en zijn wij zelf af stiekem fan geworden van het Luikse voetbalteam. Voor mij en mijn zoon een ideale combinatie om steeds weer opnieuw de stad te bezoeken. En al die keren, krijgen wij er nog steeds geen genoeg van.

23.12.2015 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Travelinq

Meer info
  • Luik Kerststad
    Waar? In de binnenstad van Luik
    Wanneer? 27 november 2015 - 30 december 2015, dagelijks
    www.villagedenoel.be

Lees en bekijk ook deze:
Luik - een stad vol leven en verwennerij | Reportage
Toerisme, design en cultuur in Luik | Reportage
Luik - een vurige stad in Wallonië | Reportage
Luik anders en meer | Foto's
Luik tijdens het vallen van de bladeren | Foto's
Boulets à la Liégeoise (Luikse gehaktballen) | Recept
Boûkètes | Recept