Hit Counters

Verenigde Staten leggen meer accent op de LGBT-reiziger

REISNIEUWS
Naar aanleiding van een recent onderzoek in de Verenigde Staten dat suggereert dat de Amerikaanse LGBT gemeenschap vaker en uitgebreider op reis gaat dan de gemiddelde bevolking, stelt het Amerikaanse State Department nu de focus op om informatie te verschaffen die specifiek is gericht op de homoseksuele reizigers, omdat deze soms specifieke risico's lopen bij het bezoeken van andere landen.

Rondetafelconferentie
Op 20 februari hield het State Department een rondetafelconferentie in Washington DC om te bekijken hoe men nu holebi's en transgenders beter kan informeren over de praktische problemen die zich wel eens kunnen voordoen in het buitenland. Enkele deskundigen kwamen hier over spreken, onder andere John Tanzella, de voorzitter van International Gay and Lesbian Travel Association en Kenneth Kero-Mentz, de voormalige voorzitter van Gays and Lesbians in Foreign Affairs Agencies.

"Via de sociale media en nog enkele andere manieren verzamelen we verhalen van individuele reizigers en van personeel op onze consulaten over hun ervaringen, en we zijn van plan om deze feedback meer pro-actiever en systematisch te verspreiden," zei Michelle Bernier-Toth, de manager van het State Department's Bureau van Consulaire Zaken van Overzeese Burgerdiensten.

LGBT informatie op de website
Sinds 15 februari staat er LGBT informatie op de website van het State Department, deze informatie informeert de Amerikaanse burgers over de internationale situaties die een effect kunnen hebben op hun veiligheid. Men beveelt aan om steeds je officiƫle documenten rond gezondheid en partner mee te nemen zodat je gemakkelijker toegang krijgt tot medische behandeling bij een noodsituatie in het buitenland, want in een buitenlands ziekenhuis denkt men er niet altijd aan dat je partner wel eens van het zelfde geslacht kan zijn en men durft deze dan te weigeren om jou bij te staan en te bezoeken. De website geeft ook de raad aan LGBT ouders om hun documenten mee te nemen betreffende hun gemeenschappelijke kinderen, want niet in elke land kent men dezelfde rechten toe rond ouderschap voor minderjarige kinderen.

Hiermee wil men de Amerikaanse holebi en transgender reizigers informeren dat ze bij problemen met de plaatselijke autoriteiten steeds terecht kunnen op de Amerikaanse ambassade en het consulaat. Volgens Bernier-Toth was er toe hiertoe nog maar weinig specifieke informatie beschikbaar rond de specifieke noden van LGBT mensen.

Verder uitwerken
Gedurende 2013 gaat men proberen dit verder uit te werken zodat je per land meer specifieke informatie kan vinden - een algemeen advies en de gevaren om als holebi en transgender te reizen in dat betreffende land. Je zal kunnen terugvinden of er recent geweld werd gebruikt tegen LGBT personen, maar ook meer algemene informatie zoals of het toegestaan is om een seksuele relatie te hebben tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in die specifieke regio.

Momenteel is er slechts informatie beschikbaar van een paar landen. Bijvoorbeeld voor Rusland kan men lezen dat "intimidatie, bedreigingen en geweld al voorkwam op homoseksuelen" en dat recent nog iemand een boete kreeg voor het dragen van een teken om op te komen voor LGBT rechten.

Eerste goede stap
"Dit initiatief is een eerste goede stap welke dat effectief zegt dat LGBT reizigers even belangrijk zijn om te beschermen en te informeren zoals iedereen," zei Ed Salvato, redacteur van het gay iPad reismagazine Man About World en voormalig redacteur van het tijdschrift Out Traveler.

23.02.2013 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: ZiZo Online

Lees en bekijk ook deze:
New York krijgt LGBT-museum | Cultuur
Record aantal toeristen in New York in 2014 | Kortnieuws
Zion Narrows Trial in Utah in de Verenigde Staten | Foto
Appalachian Trial in de Appalachen in de Verenigde Staten | Foto
Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten | Foto
Roadtrip langs de Amerikaanse oostkust | Reportage
Road trip along the American east coast | Report