Hit Counters

Roadtrip langs de Amerikaanse oostkust

REPORTAGE
I had a dream! “Huur eens een auto, zet een muziekje op en maak je klaar voor een roadtrip langs de Atlantische kust. Reis door negen staten langs levendige steden, lieve kleine dorpjes en een wondermooi kustlijn.” Misschien moet ik dit toch eens op mijn to-do-lijstje plaatsen. Want tot hiertoe blijft het bij dromen. Maar dromen zullen we altijd en af en toe zullen we een van deze dromen waarmaken.

Hier alvast een van mijn vele dromen en misschien doet deze ook jullie goesting krijgen.

Get in the car and born again to be wild!
Een historische snelweg ‘U.S. Route 1’ langs de oostkust van de Verenigde Staten van bijna vierduizend kilometer lang loopt helemaal vanaf het meest noordelijk puntje van Maine, aan de Canadese grens, tot aan het zuidelijk gelegen Key West in Florida. Deze Amerikaanse Highway verbindt de meeste grote steden aan de oostkust met elkaar, zoals Boston, New York, Philadelphia, Washington D.C. en Miami.

De ideale plek om je roadtrip aan de oostkust te starten is dus New York City. Hier moet je zeker en vast de ’s werelds meest populaire musea bezoeken, de legendarische wolkenkrabbers bewonderen en shoppen tot laat in de nacht. Om te ontkomen aan de drukte van de stad kan je heerlijk relaxen in Central Park waar lopers, hondenuitlaters en allerlei andere rare figuren hun ronde doen. Als de Big Apple je meer dan voldaan heeft, reis je verder langs de kustlijn naar het zuiden.

In New Jersey passeer je langs gokparadijs Atlantic City. Misschien een klein gokje wagen hier? Of toch maar niet? Dat zal afhangen van je budget. Zelf ben ik niet zo’n gokker. Toch niet met geld. Voor de rest is mijn heel leven één groot gokspel. Vanuit New Jersey ga je naar Delaware. Neem hier een strandstoel, een goed boek en geniet van enkele vrije dagen aan de kust. Of wandel, geniet, fiets of roei je een avontuur tegemoet in de vrije natuur. Nadien kom je in Maryland. Amerika’s grootste riviermonding, cipressen en subarctische moerassen, zijn slechts een paar van de natuurlijke wonderen van Maryland.

De volgende grote stad is Washington D.C. De hoofdstad van de Verenigde Staten ligt in geen enkele staat en ligt tussen Maryland en Virginia. Natuurlijk staat hier op je bezoeklijstje het Witte Huis. Andere beroemde gebouwen waar je niet omheen kan zijn het Capitool, het Pentagon en het Supreme Court. Als je al deze geschiedenis hebt opgenomen, is het tijd om door te rijden naar Virginia.


Bezoek Richmond in Virginia en ontdek een essentieel hoofdstuk van de Amerikaanse geschiedenis in de geplaveide straten, in wandelingen langs de rivier en in de vele monumenten. Oorspronkelijk is dit een koloniale nederzetting, nu is de hoofdstad van Virginia een bloeiend centrum voor cultuur, winkelen en ontspanning in de natuur. Ontdek de geschiedenis van de burgeroorlog in het Museum of the Confederacy, wandel langs een kanaal de stad in of test uw zenuwen het witschuimende water van de rivier de James tijdens een rafting. Met levendige stadswijken en een uitgebreid restaurantaanbod, is Richmond perfect voor een korte stop of een iets langere pauze.

Hierna bereik je North Carolina met haar ongerepte en verlaten stranden aan de Atlantische kust. Hier ben je ook in de helft van je roadtrip. Eenmaal in South Carolina mag je de typische badplaats Myrtle Beach niet missen. Hier kan je iedere avond van live optreden genieten en kan je wandelen over één van de mooiste boulevards van het land, ook wel de ‘boardwalk’ genoemd. Na Myrtle Beach kan je verder richting Georgia. Verken de Northeast Georgia Mountains met haar kleine stadjes en mooie uitzichten. Ontdek ook de verschillende watervallen en de diverse prachtige, ongerepte meren.

De eindbestemming is dan uiteindelijk Florida. Het altijd zonnige Florida wordt ook wel de Sunshine State genoemd. Neem hier de tijd om de mooiste natuurparken van de Amerikaanse oostkust te bezoeken, maar natuurlijk ook Disney World en de stad Miami. Parelwitte stranden, pastelkleurige huizen en het hele jaar door warm weer: kortom de ideale plek om na een lange roadtrip helemaal terug tot rust te komen. Je kan ook helemaal doorrijden naar de Florida Keys: 1700 kleine eilandjes aan de rand van het Caribisch gebied. En dat is pas echt genieten.

Nog iemand zin om dromen waar te maken?

26.08.2014 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: varia

Lees en bekijk ook deze:
New York krijgt LGBT-museum | Cultuur
Record aantal toeristen in New York in 2014 | Kortnieuws
Zion Narrows Trial in Utah in de Verenigde Staten | Foto
Appalachian Trial in de Appalachen in de Verenigde Staten | Foto
Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten | Foto
Road trip along the American east coast | Report
Verenigde Staten leggen meer accent op de LGBT-reiziger | Reisnieuws