Hit Counters

Bezoek de vijf nieuwe stukjes van Natuur's Werelderfgoed

REISNIEUWS
Er zijn nog veel mooie stukjes natuur in de wereld die ik wil ontdekken. En nog veel meer moois dat we helemaal niet weten of beseffen. Veel van deze prachtige natuurwonderen worden gelukkig beschermd en komen op de lijst ‘Natuur Werelderfgoed’ van de UNESCO. De lijst werd net nog uitgebreid met 5 nieuwe plekjes op aarde verspreid over onze verschillende continenten.

Onder andere enkele stukken woestijn met duinen alsof je op zee bent, één van ’s wereld meest actieve vulkanen en een paar nationale parken bezaaid met kloven, gletsjers en lavastromen.

1. De zandzee in de Namibwoestijn. Deze Afrikaanse woestijn zou de oudste ter wereld zijn. De ongeveer 100 kilometer brede zandwoestijn strekt zich uit van noord naar zuid langs de Atlantische kust van Namibië over een lengte van rond de 400 kilometer. Als ik hier verdwaal heb ik toch nog altijd zand.

2. De Etna, velen onder jullie kennen hem wel. Deze vulkaan gelegen op het eiland Sicilië in Italië, is ook een nieuwkomer op deze lijst. Hij werd gevormd door de botsing tussen de Afrikaanse en Euraziatische aardplaat. De Etna is met zijn 3.323 meter hoog de op één na hoogste vulkaan van Europa. Vlakbij en toch voor velen enkel bekend vanuit de geschiedenis en aardrijkskunde les.

3. Het Xinjiang Tian Shan in China komt vanaf heden ook op de lijst van de UNESCO. Dit gevarieerd gebied beslaat 606.833 hectare en is de thuisbasis van 140 inheemse planten en dieren en 477 zeldzame en bedreigde diersoorten. Dit gebied is een onderdeel van het Tian Shan gebergte in Centraal Azië, één van de grootste bergketens ter wereld. Ik zou zeggen, doe eens iets anders dan de altijd weer naar de Alpen.


4. Het Nationaal Park van Tadzjikistan beslaat meer dan 2,5 miljoen hectare in het noordoosten van Tadzjikistan. Het park beslaat ongeveer 18 procent van dit land in Centraal Azië en bevat woestijnen, ruige bergtoppen waarvan sommige meer dan 7000 meter hoog, bergmeren, gletsjers en de diepste kloven ter wereld. Iemand zin om mee op trektocht te gaan?

5. En het laatste maar zeker niet het minste, het Biosfeerreservaat El Pinacate y Gran Desierto de Altar. Het terrein van 714.566 hectare groot bestaat uit twee delen: de slapende vulkaan El Pinacate met zwarte en rode lavastromen, en woestijn in het oosten, en in het westen de woestijn Gran Desierto de Altar met haar steeds wisselende duinen die een hoogte kunnen bereiken tot wel 200 meter. Het moet heerlijk zijn om hier af te rollen.

En alle jaren komen er weer nieuwe natuurwonderen bij op de lijst, dus hoog tijd dat ik nog eens op reis vertrek. Gaat er iemand mee?

15.07.2013 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Wikipedia | Publicatie: Wereldwijzer

Lees en bekijk ook deze:
Internationaal toerisme groeide met 4,4 procent in 2015 | Kortnieuws
Shoppen op luchthaven steeds populairder | Kortnieuws
Tien mooie zonsondergangen | Foto's
Negen spectaculaire wandelpaden | Foto's
Zeven zeer unieke hotels | Foto's
Vijf eilanden in vijf beelden | Foto's