Hit Counters

Herfstwandeling in Galicië

REPORTAGE
Heb je de tijd en zin om gedurende vier dagen over 120 km te stappen door het groene landschap van het Spaanse Galicië? Dan is het zeker en vast de moeite waard om te overwegen om op stap te gaan van Santiago de Compostela naar Kaap Finisterre (“Cabo Fisterra”) aan de Kust des Doods (“Costa da Morte”), gelegen in het meest westelijke deel van deze Spaanse regio in het uiterste noordwesten van het Iberische schiereiland.

Vaak denkt men dat pelgrims op zoek naar het graf van Sint Jakobus eindigen in Santiago de Compostela, een kosmopolitische stad op de site waar in de negende eeuw het graf van deze apostel werd gevonden. Echter veel pelgrims breiden hun reis verder uit tot aan de Kaap Finisterre aan de ruwe golven van Atlantische Oceaan. Deze kaap vormt het uiteinde van een klein schiereiland met een lengte van drie kilometer en is misschien wel de meest bekende kaap aan de Spaanse Atlantische westkust. Pelgrims die hier toekomen hebben de traditie om al hun kleren op deze rotspunt aan het ‘einde van de wereld’ (van het Latijnse Finis Terrae) te verbranden als symbolisch einde van hun lange tocht.

De almachtige oceaan
Zelf deed ik de Camino Muxia-Fisterre door het druilerige herfstweer van november 2009 vanaf Santiago de Compostela, via Negreira, Olveiroa en Muxía naar Finisterre. Ik zou hem meteen opnieuw doen ongeacht ik heel veel water over me heen kreeg. Want toen ik na vier dagen de zon zag wegglijden aan de eindeloze horizon van de Atlantische Oceaan werd ik stil vanbinnen. Nog nooit was ik zo stil en ontroerd door een samensmelten van hemel, zon en water.

Negreira is de grootste stad – met slechts rond de tweeduizend inwoners – die je als pelgrim tegenkomt voordat je de Atlantische kust bereikt. Dit middeleeuwse stadje, waar Ernest Hemingway naar verwijst in zijn roman ‘For Whom the Bell Tolls’, heeft een prachtige middeleeuwse burcht, Pazo de O Cotón, en een wondermooie aangrenzende kapel San Mauro. Bezoek zeker deze twee zeer karakteristieke monumenten.

Op stap door geschiedenis en cultuur
Een opvallend iets langs de tocht verder richting oceaan zijn de oude architecturale ‘hórreos’ - verhoogde graanschuren, gebouwd voor het behoud van de oogst gedurende het hele jaar. Sommige van deze meest notabele exemplaren zijn te vinden in het dorpje As Maroñas, met ook de prachtige Romaanse kerk Santa Mariña.


Wanneer je op Muxía afstapt, krijg je een heerlijk zicht van dit stadje en haar omgeving gelegen aan de almachtige oceaan met zijn prachtige rotsformaties die spelen in zand en licht. De promenade langs de kust van Muxía, de haven en de kerk Santa María in maritieme Gotische stijl graveren dit kuststadje eeuwig in je ziel.

Het laatste stuk gaat langs kleine dorpjes, landbouwlandschappen en bossen. De oceaan met ongerepte stranden, zoals O Rostro en kleine baaien zoals Ría de Lires – waar je een indrukwekkende scala van vogels kan observeren – is steeds aanwezig en wordt verweven met prachtige traditionele landelijke architectuur zoals onder andere diverse Romaanse kerkjes.

Het einde van de wereld
Uiteindelijk beland je na vier dagen in Finisterre. Al van in het begin van het ontstaan van de pelgrimage is deze plaats gelinkt aan de traditionele bedevaart. Hiervoor zijn verschillende verklaringen mogelijk. Eén daarvan is dat Finisterre al onderdeel uitmaakte van een heidense cultus, en dat het christendom dat heeft overgenomen. Een andere verklaring zou zijn dat Jezus de apostel Jakobus naar het ‘einde van de wereld’ stuurde om het geloof te verkondigen.

Om de tocht helemaal te vervolmaken, vang je als pelgrim vanuit het vissersdorpje Finisterre het laatste korte stukje aan dat je leidt tot op de uiterste rotsen van de mythische Kaap Finisterre. Geest en natuur, zee en hemel, verleden en toekomst gaan hier hand in hand tot op het meest westelijke puntje van Europa waar oudere volkeren dachten dat ze het einde van de wereld zagen en hier ook van overtuigd waren na het majestueus opslokken van de zon in de zee.

01.12.2013 | Thierry Hanan Scheers | Beeld: Thierry Hanan Scheers | Publicatie: Wereldwijzer

Lees en bekijk ook deze:
Spanje populairste vliegbestemming bij Belgen | Kortnieuws
Spanje is nummer 1 voor de LGBT-toerist | Reisnieuws
Centre Pompidou in het Spaanse Málaga | Cultuur
Record aantal toeristen voor Spanje in 2014 | Kortnieuws
Madeira puur en wild | Video
Toekomstbeeld van de Sagrada Familia in Barcelona | Video